diumenge, 23 d’octubre del 2016

La víctima, de Saul Bellow

Al Club de Lectura hem llegit LA VÍCTIMA , de Saul Below. Novel.la traduïda per  Jordi Martín Lloret i editada per El cercle de Viena, 2015

  dhttp://www.panterandhallgallery.com/images/famepromise2010/littleastrangerintown.jpg
El títol ens revela en bona part el contingut de la narració. En efecte, la segona novel.la del Nobel Saul Below (1915-2005) ens presenta uns personatges colpits per la culpa i per la venjança. Una narració en la qual els sentiments complexos dels personatges donen un to a voltes pessimista i sòrdid a un estil narratiu on els ambients i la contextualització prenen força protagonisme. Personatges solitaris que transiten per uns espais tancats i petits, com si l’autor volgués encomanar-nos l’angoixa que pateix el protagonista, semblant a la que inspira la imatge[i] que ocupa la portada del llibre on un individu anònim amaga el rostre sota el barret en una expressió d’abaltiment o d’ebrietat.
Un punt fort de l’habilitat narrativa de La víctima el constitueix la capacitat de transmetre els sentiments i les característiques dels personatges tot donant a conèixer els fets i les accions sense entrar en descripcions. Veiem els personatges com si es tractés d’una pel·lícula, cosa que es reforça en les descripcions de les accions que protagonitzen personatges molt secundaris però que ajuden a fer-nos una composició del lloc molt ajustada a la realitat d’una Nova York de cinema negre.
El final de la història sorprendrà el lector, ja que els esdeveniments ocorreguts donarien peu a un acabament previsible però l’autor l’acabarà girant, si més no, de forma inesperada.
(c)Carme Andrade





[i] Alistair Little: At the crossroads

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada